Museot

MÄKIRAONMÄEN MUSEO- JA KULTTUURIKESKUS

Mäkiraonmäen museokeskus

on kirkon ohella ainoa Kannuksen kirkonkylän 1934 palossa säilyneistä kokonaisuuksista. Alueella on monia arvokkaita rakennuksia mm. Oskari Tokoi-seuran omistama Kannuksen työväentalo, Kuntala (vanha kunnantalo), lainamakasiini (toimii kotiseutumuseona) Joosepin talo, Topian talo, Aapan talo ja pienempiä keskipohjalaisia maalaistaloja. Alueella on myös vanhoille kirkonkylille tunnusomaisen pieneläjä- ja käsityöläisasutuksen jäänteitä. Mäkiraonmäellä rakennukset ovat lähes alkuperäisillä paikoillaan, osa on kunnostettuja ja historiallisesti arvokkaita.

Museokeskus avoin kesä-heinäkuussa ti-pe klo 14-18, la 11-15, pihasoittoiltoina klo 14-20.
Muina aikoina ryhmille tilauksesta.

Liput/museoiden avaus kesäaikaan Aapan tuvan kahviosta:
aikuiset 2 €, lapset (7-15 v.) 1 €, ryhmät 1 €/hlö
koululais- ja päiväkotiryhmät vapaa pääsy.

Tiedustelut kesäajan ulkopuolella kaupungin sivistysosastolta.

Kotiseutumuseo

Avoinna kesä-heinäkuussa vuosittain ilmoitettavina aikoina.

Liput 2€ aik, 1€ lapset (7-15v.). Samalla lipulla pääsee myös Oskari Tokoi -museoon

Kotiseutumuseosta löytyy mm. talonpoikaskultuuriin liittyviä esineitä. Lisäksi kotiseutumuseoon on saatu täydellinen kyläsuutarin esineistö. Museo on kolmikerroksinen hirsistä vuonna 1858 rakennettu entinen viljamakasiini. Rakennus tunnetaan myös Viljamakasiinin ja Lainamakasiinin nimellä. Siinä avattiin Kannuksen kotiseutumuseo vuonna 1991. Museon aukioloajat ilmoitetaan Mäkiraonmäen kesätapahtumien yhteydessä. Kotiseutumuseon historiasta ja näyttelystä tarkemmin täältä.

Oskari Tokoi -museo

Avoinna kesä-heinäkuussa vuosittain ilmoitettavina aikoina.

Liput 2€ aik, 1€ lapset (7-15v.). Samalla lipulla pääsee myös kotiseutumuseeon.

Senaattori-ministeri-puhemies-kansan valtuutettu Oskari Tokoin elämäntyölle omistettu museo, joka esittelee kannuslaisen senaattorin vaiherikasta elämää, sijaitsee Työväentalon alakerrassa. Siirtolaismuseona on vanha vahtimestarin huone. Oskari Tokoi -museossa on esillä laaja valokuva- ja lehtileikekokoelma sekä mm. Oskari Tokoin vanha kirjoituskone, joka on hankittu Amerikasta. Näyttelyssä on lisäksi esillä Tokoin kirjoituksia, asiakirja-aineistoa sekä muita valikoituja esineitä. Esillä on myös työväentalon kunnostukseen liittyvää mielenkiintoista aineistoa. Yhteyshenkilö: Oskari Tokoi -seuran puheenjohtaja Manu Kumpulainen puh. 0400 779263.

Koulumuseo

Avoinna kesä-heinäkuussa vuosittain ilmoitettavina aikoina

Koulumuseo sijaitsee Mäkiraonmäelle  Aapan tuvalla muiden museoiden yhteydessä. Esillä oleva näyttely on muokkautunut käytössä olevaan tilaan. 

Pikkuratamuseo

Mielenkiintoinen ja valtakunnallisestikin erikoinen kohde on Eskolan metsäratamuseo, joka sijaitsee Eskolan kylätalon yhteydessä.
Metsäratamuseo
Metsäradan pienoismalli