Museot

MÄKIRAONMÄEN MUSEO- JA KULTTUURIKESKUS

Mäkiraonmäki

on kirkon ohella ainoa Kannuksen kirkonkylän 1934 palossa säilyneistä kokonaisuuksista. Alueella on monia arvokkaita rakennuksia mm. Oskari Tokoi-seuran omistama Kannuksen työväentalo, Kuntala (vanha kunnantalo), lainamakasiini (toimii kotiseutumuseona) Joosepin talo, Topian talo, Aapan talo ja pienempiä keskipohjalaisia maalaistaloja. Alueella on myös vanhoille kirkonkylille tunnusomaisen pieneläjä- ja käsityöläisasutuksen jäänteitä. Mäkiraonmäellä rakennukset ovat lähes alkuperäisillä paikoillaan, osa on kunnostettuja ja historiallisesti arvokkaita.

Kotiseutumuseo

Avoinna kesä-heinäkuussa vuosittain ilmoitettavina aikoina.
Aapan tuvan kahvila avoinna.
Liput2€ aik, 1€ lapset (7-15v.). Samalla lipulla pääsee myös Oskari Tokoi -museoon

Kotiseutumuseosta löytyy mm. talonpoikaskultuuriin liittyviä esineitä. Lisäksi kotiseutumuseoon on saatu täydellinen kyläsuutarin esineistö. Museo on kolmikerroksinen hirsistä vuonna 1858 rakennettu entinen viljamakasiini. Rakennus tunnetaan myös Viljamakasiinin ja Lainamakasiinin nimellä. Siinä avattiin Kannuksen kotiseutumuseo vuonna 1991. Museon aukioloajat ilmoitetaan Mäkiraonmäen kesätapahtumien yhteydessä. Kotiseutumuseon historiasta ja näyttelystä tarkemmin täältä.

Oskari Tokoi -museo

Avoinna kesä-heinäkuussa vuosittain ilmoitettavina aikoina.
Aapan tuvan kahvila avoinna.
Liput kahvilasta 2€ aik, 1€ lapset (7-15 v.) Samalla lipulla pääseen myös Kotiseutumuseoon.

Senaattori-ministeri-puhemies-kansan valtuutettu Oskari Tokoin elämäntyölle omistettu museo, joka esittelee kannuslaisen senaattorin vaiherikasta elämää, sijaitsee Työväentalon alakerrassa. Siirtolaismuseona on vanha vahtimestarin huone. Oskari Tokoi -museossa on esillä laaja valokuva- ja lehtileikekokoelma sekä mm. Oskari Tokoin vanha kirjoituskone, joka on hankittu Amerikasta. Näyttelyssä on lisäksi esillä Tokoin kirjoituksia, asiakirja-aineistoa sekä muita valikoituja esineitä. Esillä on myös työväentalon kunnostukseen liittyvää mielenkiintoista aineistoa. Yhteyshenkilö: Oskari Tokoi -seuran puheenjohtaja Manu Kumpulainen puh. 0400 779263.

Koulumuseo

Avoinna kesä-heinäkuussa vuosittain ilmoitettavina aikoina

Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä 5.8.2004 avattiin Koulumuseo Kannuksen vanhan yhteiskoulun tiloissa, Monitoimitalolla. Kannuksen lukion entinen oppilas, ministeri Mauri Pekkarinen avsi tämän Keski-Pohjanmaan ensimmäisen koulumuseon.

Monitoimitalon uudelleenjärjestelyn yhteydessä Koulumuseo siirrettiin Kannuksen kulttuuri- ja museokeskukseen Mäkiraonmäelle  Aapan tuvalle muiden museoiden yhteyteen. Kokoelma on säilynyt ennallaan. Esillä oleva näyttely on muokkautunut käytössä olevaan tilaan. 

Pikkuratamuseo

Mielenkiintoinen ja valtakunnallisestikin erikoinen kohde on Eskolan metsärata- museo, joka sijaitsee Eskolan kylätalon yhteydessä.