Eskolan kyläkerhossa pidetään toisista huolta

Eskolan kyläkerhoon kuuluu viitisentoista 65-93 -vuotiasta kyläläistä. Kyläläiset kokoontuvat yhteisen asian äärelle kerran viikossa ja asioina on liikuntatuokion lisäksi ajankohtaiset asiat.

- Täällä kuullaan mitä toisille kuuluu ja samalla voi tyhjentää vähän omiakin ajatuksia, tiivistää yksi toiminnassa mukana oleva henkilö.

Tämän viikon tapaamisessa jumppaa veti Katri Aro, joka on kouluttautunut vertaisohjaajaksi pari vuotta sitten. 

- Kaupunki järjesti koulutuksen ja meitä oli kaikkiaan 13 osallistujaa. Siitä koulutuksesta sain kipinän, että voin olla mukana tälläisessa toiminnassa. 

Katri kertoo, että kokoontumiset ovat kaikille tärkeitä ja sen takia järjestellään lääkäri- ja kaupassakäyntiajat niin, että osallistuminen on mahdollista.

- Meillä käy täällä joskus päiväkerhon lapsia kylässä ja on meillä ollut vieraita Ylivieskastakin, kertovat osallistujat.

- Tämä on niin tärkeä höpinäkerho, ettei täältä malta olla pois. 

Kerhossa pohditaan usein myös ajankohtaisia asioita ja maailman menoa. Eskola todetaan yhteisesti maailman parhaaksi paikaksi asua ja seniorit ovat ylpeitä siitä, että Eskola on ollut esillä Brysselissä saakka viime päivinä.

- Kylä on elävä ja meillä on täällä monenlaista tarjontaa ja tapahtumaa, mutta se harmittaa, että kauppaa ei enää ole ja kyllä väkikin on vähentynyt viime vuosina, seniorit miettivät.

Keskusteluissa pohditaan niin valtakunnallista kuin paikallista päätöksentekoa. Keskittäminen on pienen kylän asukkaalle harmitusta aiheuttava asia.

- Niin kauan kun ruoka ja uni maistuu, niin eipä tässä ole mitään hätää, isännät tuumaavat.

Liikunta ja ulkoilu koetaan yhteisesti tärkeäksi ja osallistujat kertovat saavansa Katrilta myös kotiläksyjä liikunnan suhteen ja niitä kyllä luvataan tehdä. Vaikka ryhmän keski-ikä on jo korkea niin joukosta löytyy toimeliasta sakkia; viime talvena vielä joku kävi hiihtämässä ja avannossakin, mutta enää eivät lapset anna siihen lupaa.

- Kyllä me olemme tyytyväisiä siitä, että saatiin tälläinen kerho omalle kylälle. Oli hienoa, että vertaisohjaajakoulutuksessa korostettiin sen merkitystä, että kylilläkin voi olla toimintaa, Katri kiittää kaikkien puolesta ja lähettää tästä kiitokset kurssia vetäneelle Jannelle.

Kevään aikana kyläkerho suunnittelee retken tekemistä ja yhtenä kohteena on uudet kuntoportaat.

- Yhdessäolo on tärkeää, mieli virkistyy ja samlla pidetään huolta toinen toisistamme, tiivistävät kaikki asian yhteen ääneen.